Wednesday, September 13, 2006

φυλα-κισμένοι

Στα δεκάξι μου σταμάτησα να αγχώνομαι για τον «ανδρισμό» μου . Επέλεξα να μην έχω φύλο . Βαρέθηκα να υποδύομαι το ρόλο που μου έδωσε η κοινωνία . Δεν με εκφράζει καθόλου . Δεν μπηκα στη διαδικασία να υποδυθω τον άλλο ρόλο , αυτόν της γυναίκας . Μου φαίνεται εξισου γελοίος και καταπιεστικός . Και αυτό δεν έχει να κάνει τοσο με τη συμπεριφορά , όσο με τον τρόπο σκέψης . Το φύλο είναι άλλος ένας τρόπος της κοινωνίας να χειραγωγεί και να ελέγχει το άτομο .
Μας μαθαίνουν ότι δηθεν φυσικά υπάρχουν μονο δυο είδη ανθρώπων . Οι άνδρες και οι γυναίκες . Αυτή η τοσο «φυσική» διαίρεση γίνεται με μοναδικο κριτήριο το τι έχουμε ανάμεσα στα σκέλια μας . Οι άνδρες λοιπον είναι από τη «φυση» τους δυνατοί , θαραλλέοι , σκληροί και φιλότιμοι . Οι γυναίκες από την άλλη εξισου «φυσικά» είναι αδύναμες , ευαίσθητες και ολίγον μουλωχτές . Οι πεποιθησεις αυτές έχουν ριζώσει τοσο βαθια στις συνειδησεις ώστε ακόμη και σήμερα , και ύστερα από μεγάλους φεμινιστικούς (και οχι μονο) αγώνες , να ακουγονται από σχολεία ως πρωινάδικα . Σ’αυτές τις πεποιθησεις προσκρουει και το ομοφυλοφιλικό κινημα και κάθε κίνημα που επιχειρεί να απελευθερώσει τις αλυσοδεμένες ανθρώπινες συνειδησεις . Δεν είναι το ζητούμενο να μας «αποδεχτούν» ως διαφορετικούς άνδρες και γυναίκες . Δεν είναι το ζητούμενο να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων . Είναι βήματα απαραιτητα στα πλαίσια της ισότητας αλλά όχι ο στοχος . Στοχος πρέπει να είναι η προβολή του διαφορετικού ως υπαρκτού . Το ότι υπάρχουμε είναι άλλη μια αποδειξη ότι τα περι φύλου έιναι μπαρούφες . Στοχος πρέπει να είναι η αναθεώρηση όλων των αξιών αυτης της κοινωνίας , ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων της . Στοχος θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση γενικότερα . Γιατι ακόμα κι αν κερδισουμε τον γάμο , πως θα εξαλειφθεί η ομοφοβία σε μια κοινωνια που στηρίζεται σε μύθους όπως το φύλο και η φυλή ; Αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις κοινωνικές νορμες θα είμαστε πάντοτε μια θλιβερη μειονότητα που θα πασχίζει να χωρεσει τη διαφορετικότητα της σε μια κοινωνία που μας φτήνει κατάμουτρα .
Και όταν λέω «μας» δεν εννοω μόνο τους ομοφυλόφιλους αλλά και όλους αυτούς που απλά δεν χωράνε στα ασφυκτικά πλαίσια της κανονικότητας .

1 Comments:

Blogger Κώστας said...

Ενδιαφέρουσες ιδέες.

1:52 AM  

Post a Comment

<< Home